Zdrowie & energia
Posiłki
Nasza Kuchnia
Stawiamy na lokalne, świeże, zdrowe produkty
Prowadzimy kuchnię wegetariańską, a w porywach wegańską w duchu slow i zero waste. Takie podejście do jedzenia wynika z naszej filozofii życiowej – by nikogo nie krzywdzić przy jednoczesnej dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego często na naszym stole lądują produkty i zioła z naszego ogródka, często też robimy zakupy na olsztyńskim eko targu i u miejscowych dostawców. Kawę zamawiamy z olsztyńskich palarni Kofikada i Bless Coffee Roasters.
Spróbujecie u nas kuchni, nie tylko lokalnej, ale i różnorodnej. Uwielbiamy serwować gościom nowe dania, łączyć tradycję z eksperymentami, często bierzemy udział w szkoleniach kulinarnych, żeby doskonalić warsztat i wiedzieć co w trawie piszczy. Kochamy książki kulinarne i możecie znaleźć ich u nas całą masę. Często gotują u nas znani kucharze, np. Ewa Pe i sami organizujemy warsztaty kulinarne. Możecie opanować u nas podstawy kuchni wege i pieczenia chleba na zakwasie z eko mąki. Dbamy o to, by nikt nie odszedł od stołu głodny, a najbardziej cieszą nas mięsożercy, którzy przyznają, że można u nas zapomnieć o mięsie i nie czuć za nim tęsknoty.

Śniadania mamy naprawdę obfite – zawsze jest coś na ciepło, na słono, na słodko i młyński chleb na zakwasie lub foccacia. Możecie spodziewać się naszej np. szakszuki, pieczonych omletów z warzywami, jajek po turecku w jogurtowym sosie, gofrów z jajkiem na wytrawnie, hummusów i past warzywnych, sałatek sezonowych, racuchów, naleśników i konfitur. Goście kochają nasze długo gotowane owsianki, w których królują bakalie i sezonowe owoce.
Nasze obiadokolacje też nie pozwolą Wam schudnąć bo składają się aż z trzech dań i są świetną okazją do celebracji popołudnia i leniwych rozmów z innymi gośćmi. Oprócz zupy albo przystawki zjecie np. chilli sin carne, tartę z sezonowymi warzywami i ziołami z naszej łąki, makaron z boczniakiem pod śmietankową kołderką, warzywne burgery z frytkami albo michę młynarza czyli młyńską odmianę budda bowl. Wisienką na torcie jest zawsze deser – pieczemy swoje ciasta – w tym słynną już chałkę, brownie z burakiem albo bananem, sernik z białą czekoladą i cytrynową tartę. Naszą specjalnością jest też pesto z podagrycznika, słynącego z antyzapalnych i antynowotworowych właściwości i ziołowe herbaty z ogródka.
Oprócz smaku i składu równie ważny jest aspekt estetyczny jedzenia więc dekorujemy nasze dania jadalnymi kwiatami i widzimy jak bardzo stokrotki, niezapominajki albo bratki gadają do naszych kubków smakowych. Poza tym niespieszne jedzenie w pięknych okolicznościach przyrody również ma cudowny wpływ na nasze samopoczucie i trawienie. Kochamy biesiady, uczty, rozmowy przy stole o życiu do późnej nocy. Dlatego w weekendy często organizujemy kawiarenki, można też wpaść do nas na śniadanie na trawie przy śpiewie ptaków. Nie trzeba u nas jeść konwencjonalnie przy stole w jadalni. Przyklaśniemy jeśli zamarzy się Wam posiłek pod drzewami w ogrodzie, na tarasie albo na mostku.
Koszty wyżywienia.
Śniadanie kosztuje 50zł i jest dla nas podstawą dobrze rozpoczętego dnia. Zawsze zjesz coś na ciepło, coś lokalnego, coś na słodko oraz nasz świeżo wypiekany młyński chleb. Trzydaniowa obiadokolacja z deserem kosztuje 95zł i jest okazją do powolnego celebrowania popołudnia, często na tarasie bądź nad rzeką. Dzieci do lat 7 płacą 50% ceny za wyżywienie. Prowadzimy kuchnię wegetariańską. W miarę możliwości realizujemy zamówienia na dietę wegańską, bezglutenową. Prosimy o zgłaszanie zapotrzebowania PRZED przyjazdem. Diety wyceniane są indywidualnie.







SIEDLISKO
Młyn Tomaryny
Adres
Tomaryny 26, 11-036 Tomaryny