Zapraszamy do leśnego bistro na łonie natury.
11 kwietnia 2021: Obfitość – Warsztaty Permakulturowe
Ogród jest jak dziecko, trzeba o niego dbać, troszczyć się z uważnością; ogród jest przygodą, trzeba trochę wiedzy i doświadczenia aby dawał nam piękne, zdrowe plony; ogród uczy cierpliwości i pokory, trzeba czasu aby go oswoić i stworzyć z nim więź. Czy warto? Jesteśmy tym co jemy, od tego m.in. zależy nasze zdrowie i samopoczucie, a obcowanie z przyrodą daje mnóstwo radości i energii. W dzisiejszych czasach to niezwykle ważne, by dbać o jakość jedzenia, które jemy, by wspierać odporność organizmu najlepszymi składnikami odżywczymi.
Dysponując nawet niewielką ilością miejsca na balkonie, tarasie czy małym ogródkiem, możesz hodować ulubione zioła, warzywa i kwiaty w wersji eko, wykorzystując maksymalnie przestrzeń i czerpiąc radość z własnych plonów. Jeśli marzysz o własnym ogrodzie lub już go masz, ale chciałbyś/abyś dowiedzieć się więcej o jego uprawie, lub po prostu chcesz spędzić wspaniały dzień z ludźmi zafascynowanymi ogrodnictwem, gorąco zapraszamy na warsztat w Dobrym Zaczynie, miejscu na wskroś przesiąkniętym przepięknymi okolicznościami przyrody. W ramach warsztatów przygotujemy permakulturowe, podwyższone grządki skrzyniowe do nowego sezonu wegetacyjnego, nauczymy się obserwować i świadomie współpracować z naturą aby otrzymać plony, które dostarczą naszemu organizmowi najwyższej jakości składników pokarmowych.
Po warsztacie będziesz mógł/mogła założyć własne uprawy i cieszyć się swoimi plonami jeszcze w tym sezonie! Program warsztatu jest elastyczny i może zostać zmodyfikowany i dostosowany do wyrażonych potrzeb uczestników. Podczas warsztatu podamy wegetariański obiad i deser, będą też przerwy na kawę i herbaty ziołowe z naszego ogrodu.
Program:
Startujemy o g. 10 kręgiem powitalnym.
1. O metodach uprawy ogrodu (w tym: ekologia, permakultura, biodynamika). Główne założenia, stosowane techniki i cele metod.
2. Budowa i funkcje gleby
– czym jest gleba?
– struktura i tekstura gleby
– kwasowość
– mikro i makroelementy
– badanie składu gleby
– materia organiczna
– próchnica
– życie glebowe – mikro i makroorganizmy
3. Uprawa roślin, metodyka siewu i sadzenia, allelopatia.Prowadzący: Agnieszka Malina Polna czyli Agnieszka Pszonak – miłośniczka pracy z glebą, praktyk, twórczyni ogrodów z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia z zakresu rolnictwa ekologicznego, biodynamicznego i permakultury. Absolwentka Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego o kierunku: rolnictwo ekologiczne. Pasjonatka zielarstwa, przetwórstwa i dobrych praktyk życia dążącego do samowystarczalności.
Miejsce: Dobry Zaczyn Młyn Tomaryny – cudowne miejsce położone w Dolinie Pasłęki, nad samą rzeką, otoczone lasem i zanurzone w zieleni.Cena 250zł/ osoba warsztat z obiadem, kawą i ciastem. Early birds: przy wpłacie do 15 marca, zniżka 30zł czyli 220zł. Istnieje również możliwość wykupienia noclegów lub śniadania w sobotę, prosimy o kontakt na priv. Warsztat odbędzie się przy zebraniu grupy minimum 5 osobowej. Przeprowadzony będzie głównie na zewnątrz, przy zwiększonym reżimie sanitarnym. Prosimy o zabranie ciepłych kurtek i czapek. My zapewniamy sprzęt i rękawiczki ogrodowe.
Młyn Tomaryny
Zobacz inne wydarzenia & oferty
Leśne bistro o i kawiarenka weekendowa 29-30 maja 2021.
Zapraszamy do leśnego bistro na łonie natury.
23-25 kwietnia 2021: Wiosenne Przebudzenie Bogini – Warsztaty Ziołowo Kosmetyczne dla Kobiet
W każdej z nas drzemie Bogini – czasem śpi snem głębokim, a czasem lekkim, jak piórko. Kobieta jest Boginią Piękna, Boginią Wrażliwości, Boginią Domowego Ogniska, Boginią Mocy, ale też Boginią Walki… My kobiety jesteśmy Pełnią…Natura obdarzyła nas kobiety wyjątkową...
SIEDLISKO
Młyn Tomaryny
Adres
Tomaryny 26, 11-036 Tomaryny