loader image
M

OFERTY SPECJALNE

Oferty Specjalne

Okazje & Wydarzenia

Polub Nasz Profil & Bądź Na Bieżąco

11 kwietnia 2021: Obfitość – Warsztaty Permakulturowe

Ogród jest jak dziecko, trzeba o niego dbać, troszczyć się z uważnością; ogród jest przygodą, trzeba trochę wiedzy i doświadczenia aby dawał nam piękne, zdrowe plony; ogród uczy cierpliwości i pokory, trzeba czasu aby go oswoić i stworzyć z nim więź. Czy warto? Jesteśmy tym co jemy, od tego m.in. zależy nasze zdrowie i samopoczucie, a obcowanie z przyrodą daje mnóstwo radości i energii. W dzisiejszych czasach to niezwykle ważne, by dbać o jakość jedzenia, które jemy, by wspierać odporność organizmu najlepszymi składnikami odżywczymi.

Dysponując nawet niewielką ilością miejsca na balkonie, tarasie czy małym ogródkiem, możesz hodować ulubione zioła, warzywa i kwiaty w wersji eko, wykorzystując maksymalnie przestrzeń i czerpiąc radość z własnych plonów. Jeśli marzysz o własnym ogrodzie lub już go masz, ale chciałbyś/abyś dowiedzieć się więcej o jego uprawie, lub po prostu chcesz spędzić wspaniały dzień z ludźmi zafascynowanymi ogrodnictwem, gorąco zapraszamy na warsztat w Dobrym Zaczynie, miejscu na wskroś przesiąkniętym przepięknymi okolicznościami przyrody. W ramach warsztatów przygotujemy permakulturowe, podwyższone grządki skrzyniowe do nowego sezonu wegetacyjnego, nauczymy się obserwować i świadomie współpracować z naturą aby otrzymać plony, które dostarczą naszemu organizmowi najwyższej jakości składników pokarmowych.

Po warsztacie będziesz mógł/mogła założyć własne uprawy i cieszyć się swoimi plonami jeszcze w tym sezonie! Program warsztatu jest elastyczny i może zostać zmodyfikowany i dostosowany do wyrażonych potrzeb uczestników. Podczas warsztatu podamy wegetariański obiad i deser, będą też przerwy na kawę i herbaty ziołowe z naszego ogrodu.

Program:

Startujemy o g. 10 kręgiem powitalnym.

1. O metodach uprawy ogrodu (w tym: ekologia, permakultura, biodynamika). Główne założenia, stosowane techniki i cele metod.
2. Budowa i funkcje gleby
– czym jest gleba?
– struktura i tekstura gleby
– kwasowość
– mikro i makroelementy
– badanie składu gleby
– materia organiczna
– próchnica
– życie glebowe – mikro i makroorganizmy
3. Uprawa roślin, metodyka siewu i sadzenia, allelopatia.Prowadzący: Agnieszka Malina Polna czyli Agnieszka Pszonak – miłośniczka pracy z glebą, praktyk, twórczyni ogrodów z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia z zakresu rolnictwa ekologicznego, biodynamicznego i permakultury. Absolwentka Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego o kierunku: rolnictwo ekologiczne. Pasjonatka zielarstwa, przetwórstwa i dobrych praktyk życia dążącego do samowystarczalności.
Miejsce: Dobry Zaczyn Młyn Tomaryny – cudowne miejsce położone w Dolinie Pasłęki, nad samą rzeką, otoczone lasem i zanurzone w zieleni.Cena 250zł/ osoba warsztat z obiadem, kawą i ciastem. Early birds: przy wpłacie do 15 marca, zniżka 30zł czyli 220zł. Istnieje również możliwość wykupienia noclegów lub śniadania w sobotę, prosimy o kontakt na priv. Warsztat odbędzie się przy zebraniu grupy minimum 5 osobowej. Przeprowadzony będzie głównie na zewnątrz, przy zwiększonym reżimie sanitarnym. Prosimy o zabranie ciepłych kurtek i czapek. My zapewniamy sprzęt i rękawiczki ogrodowe.

Młyn Tomaryny

Zobacz inne wydarzenia & oferty

SIEDLISKO

Młyn Tomaryny

Adres

Tomaryny 26, 11-036 Tomaryny

Napisz do nas